מהי אקזמה?

March 23 2023doritr

כאשר מדובר על אקזמה, הכוונה היא למחלת עור כרונית. מחלות עור שונות לרוב מאופיינת בתסמינים דומים, למרות שחלק מהמחלות שונות בתכליתן ממחלות אחרות ונסיבותיהן גם הן משתנות. עם זאת, אם מגרד בגוף, זה לא בהכרח אומר שיש אקזמה.

רוב האנשים לא יודעים את זה, אבל מסתבר שהמילה “אקזמה” מקורה בשפה היוונית ומשמעותה היא “בעבוע” או “רתיחה”. בעולמנו המודרני, “אקזמה” משמע מחלת עור כרונית אשר לעיתים ניתנת לטיפול ובמקרים אחרים הטיפול הוא הרגעתי בלבד. רגע לפני שמדברים על סוגי אקזמה, הנה חלק מהטיפולים הנפוצים בחלק מהמחלות:

  1. משחות נוגדות אלרגיה.
  2. הרגעה וקירור של העור ע”י קומפרסים, חבישה קרה ומקלחות.
  3. תרופות מבוססות סטרואידים.
  4. שינויים מהותיים בתזונה ונטילת תוספים.

כיצד אקזמה מתאפיינת? – תלויה גם באקלים!

ברוב המקרים אקזמה מתאפיינת בפריחות, גירודים בגוף ובליטות אדומות ומגרדות שעלולות להתפתח עד כדי קשקשים יבשים, מה שעשוי יהיה להצריך טיפול בלחות. בתוך כך, כדאי לדעת שישנם אזורים בארץ אשר מומלצים פחות ויותר עבור אנשים המתמודדים עם אקזמות.

  • חיפה והצפון: פחות מומלץ עקב אחוזי לחות יחסית נמוכים.
  • נתניה, ת”א והמרכז: אזורים בעלי אחוזי לחות גבוהים, ולכן חלקם מומלצים.
  • אזור ב”ש והדרום: עשוי להיות יבש מדי עבור אנשים עם אקזמה.

באופן כללי, אזור מישור החוף נחשב מומלץ עבור אנשים שצריכים להזין את הגוף שלהם בלחות. כמובן שלא חובה להעתיק את מקום המגורים, אבל כן כדאי לשקול לבקר בחוף הים כמה פעמים בשבוע כדי להזין את הגוף בלחות טבעית.

אצל מי יכולה להופיע אקזמה ומדוע?

אקזמה היא אמנם מצב אשר נפוץ מאוד בקרב ילדים, אבל מצב זה יכול להופיע גם אצל מבוגרים. יתרה מכך ישנו קשר הדוק מאוד בין התפתחות אקזמה לבין שמירה על היגיינה כללית של הגוף ושל הסביבה בה אדם חי. ככל ששומרים על היגיינה טובה יותר, כך החשיפה לזיהומים שונים פוחתת.

כמו כן, תסמינים של אקזמה צצים גם בעקבות גורמים סביבתיים כגון:

  • חשיפה לאלרגנים
  • חשיפה לחומרים מגרים וכימיים
  • מתח כללי בחיים
  • שינויים דרסטיים בטמפרטורה ולחות.
  • חשיפה לתכשירי קוסמטיקה המכילים כימיקלים.

כיצד מומלץ לטפל באקזמה בגוף?

לבסוף, חשוב לזכור כי לא קיים טיפול אחד מושלם לכל סוגי האנשים ולכל סוגי האקזמות. בתוך כך, כל אקזמה מצריכה בדיקה רפואית בהתאם. אם מדובר על אסטמה של העור, זיהומים שונים או כל בעיה אחרת, הפנייה הראשונה היא לרופא המשפחה. לאחר מכן, מקבלים הפנייה לרופא העור.

יחד עם טיפול מתאים, כדאי גם לשקול לפנות לתזונאית כדי לאמץ הרגלי תזונה בריאים יותר. שינויים בהרגלי התזונה אולי לא ירפאו אקזמה, אבל הם בהחלט יכולים להוביל להרגעה של חלק מהתסמינים המאופיינים עם אקזמה.

בין אם מחליטים לקבל עזרה מרפואה מערבית או ע”י טיפול אלטרנטיבי, ההמלצה הכי חשובה היא להקפיד על בקרה.

אם שמים לב שהטיפול לא מסייע בשום צורה, עדיף לחדול מלקבל אותו.

 

 

Share: